چیپ تصویر CMOS و چیپ تصویر EFFIO CCD
سنسور، حسگر یا چیپ تصویر یکی از اجزای تشکیل دهنده یک دوربین مدار بسته است. نقشی که این جز ایفا می کند در واقع دریافت نور و رساندن آن به لنز دوربین بوده و این کار را از طریق تبدیل فوتون های نوری به سیگنال های الکتریکی انجام می دهد. از جمله سنسور های رایجی که در ساختار دوربین های مدار بسته بکار می رود می توان به سنسورهای CMOS و CCD اشاره نمود.
علاوه بر موارد ذکر شده که رایج ترین انواع سنسور بکار رفته در دوربین های مداربسته محسوب می گردند، چندین نوع سنسور دیگر نیز در این دوربین ها مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از این موارد سنسور EFFIO است که جزء سنسورهای CCD محسوب می گردد و تولید کننده آن شرکت سونی است. با توجه به اینکه این نوع سنسور حساسیت بالایی نسبت به نور دارد دارای کارایی فوق العاده ای است و می تواند تصاویری با کیفیت و رنگ های زنده و واقعی را به نمایش بگذارد. این سنسور در انواع مختلفی با ویژگی های متفاوتی تولید می گردند. دوربین هایی که مجهز به چیپ تصویر Effio هستند قادرند تصاویری با وضوح و کیفیت بالایی را به نمایش بگذارند که دارای نویز کمتری نیز هستند.
نحوه عملکرد سنسور Effio
Effio مخفف عبارت (Enhanced Features and Fine Image Processor) به معنی ویژگی های بهبود یافته و پردازشگر پر قدرت است. این ویژگی های بهبود یافته سنسور Effio را نسبت به سایر رقیبانش متمایز می کند. از جمله این ویژگی ها می توان به فرکانس خروجی آن اشاره کرد. فرکانس خروجی Effio به مراتب بالاتر از سایر سنسور هاست. همچنین این امر باعث می شود تا رزولوشنی که ارائه می کند بسیار بالاتر بوده و جدای از فناوری مگاپیکسلی در دوربین های تحت شبکه باشد. در نتیجه تصاویری که ارائه می کند وضوح بالاتری خواهند داشت.
دوربین های مداربسته که از سنسور Effio استفاده می کنند از سیستم پیشرفته تصحیح و بهبود رنگ ها در تصاویر بهره می برند و به همین دلیل نیز می توانند تصاویر با رنگ های واقعی و زنده را به نمایش بگذارند. همچنین برای کاهش نویز در تصاویر نیز از فناوری های 2D-DNR و 3D-DNR بهره می برد.
همانطور که می دانید زمانی که در دوربین از حالت زوم الکترونیکی (E-ZOOM) و غیرمکانیکی استفاده می کنید و بر روی نقطه مورد نظر متمرکز می شوید از کیفیت تصویر کاسته شده و تار می گردد. اما با وجود فناوری بکار رفته در چیپ تصویر Effio این اتفاق نمی افتد و چنانچه از دوربین های با قدرت زوم بالا استفاده می کنید می توانید این کار را بدون افت کیفیت در تصاویر انجام دهید.
چیپ تصویر CMOS در دوربین مداربسته
CMOS یا (Complementary metal oxide semiconductor)، چیپ تصاویر در دوربینهای مدار بسته و یا تجهیزات تصویربرداری است. عملکرد چیپ تصویر CMOS مشابه دستگاه های تولید برق خورشیدی است. بدین صورت که یک تراشه وظیفه ی تبدیل نور به ولتاژ را در پیکسل های حسگر انجام می دهد. از مزیتهای چیپ تصویر CMOS در دوربین مدار بسته، می توان به مصرف انرژی کمتر، قیمت مناسب و سرعت عملکرد بالا در ثبت و پردازش تصاویر اشاره کرد.
تفاوت چیپ تصویر CMOS با CCD در چیست؟
دو سنسور CMOS و CCD شامل فتودیودهایی هستند که در پنل های خورشیدی نیز استفاده می شود. اساسا هم تمام وظایف آنها یکسان است. این دو سنسور نور را به الکترون تبدیل و در نهایت به تصاویر قابل نمایش تبدیل می کنند.
اما CCDها در مقایسه با CMOSها در تاریکی، حساسیت بیشتری نسبت به نور دارند. در نتیجه تصاویر را با کیفیت بهتری در محیط های کم نور ثبت می کنند. سرعت پردازش تصویر در این تکنولوژی با کندی همراه است. همچنین به دلیل گرمایی که در هنگام پردازش تولید می کند، سبب کاهش کیفیت تصاویر می شود.
علاوه بر این مصرف بالای انرژی، گران قیمت بودن آن و همچنین عملکردی مشابه CMOSها، باعث شده است تا CMOSها طرفداران بیشتری پیدا کنند. اغلب از این نوع تکنولوژی در دوربین های مدار بسته هایک ویژن استفاده شود. از طرفی این فناوری توانسته با پیشرفت های روز افزون، سبب افزایش کیفیت تصاویر و عملکرد بهتر شود.